5 sfaturi pentru un somn ușor

De când am devenit mamă și, mai nou, aromaterapeut (aproape) certificat, primesc foarte des această întrebare: „Ceva pentru somn ușor?”. 🙂 
Somnul copiilor a fost și motivul care am ajuns să studiez aromaterapia. În articolul de mai jos, am încercat să adun cele mai eficiente metode pentru un somn ușor, folosind câteva reguli generale (pe care le-am aflat la seminarii și din literatura de specialitate, dar și din practică: somnului celor patru copii ai mei )

5 sfaturi pentru un somn ușor
  1. Încearcă să eviți supra-stimularea, mai ales la vârstele foarte mici. Aglomerația, zgomotele puternice, lumina albastră a ecranelor, dar și stimulul lor vizual, pot supra-solicita sistemul nervos în dezvoltare al copilului.
  2. Copilul, pentru a se simți în siguranță, are nevoie de căldura și atingerea părinților. Așa că, o idee pentru un somn mai bun al tuturor, ar fi aceea de a dormi împreună.
  3. Pune copilul la culcare la primele semne de oboseală: e mai plângăcios, irascibil, cască, se freacă la ochi… Închide luminile și ecranele 😉
  4.  Oferă-i o cină consistentă, de preferat, pe bază de cereale (mămăligă, pilaf, paste). Se digeră lent și beneficiezi de energia carbohidraților a doua zi 😉 .
  5. Dacă folosești uleiuri esențiale, poți difuza cu 30-60 minute îniante de ora de culcare: lavandă, mușețel (oricare varietate), cedru, tămâie, mărar, măghiran, portocală. Le poți folosi pe fiecare în parte sau în sinergii (amestecuri). Te pot ajuta cu astfel de soluții în grupul de facebook dedicat Young Living Mama- AromaTherapyEnthusiast.
    Dacă folosești uleiuri esențiale diluate (roll-on, loțiuni pentru corp), fă-i un masaj copilului înainte de culcare (cu 20-30 minute). Aplică roll-onul cu generozitate pe gât, pe ceafă, pe piept și în zona submandibulară (zonele ganglionilor limfatici). Dacă alăptezi, poți aplica și pe pieptul tău, pentru ca cel mic să inhaleze aroma în timp ce se hrănește.
    Asigură-te că produsul pe care îl folosești este potrivit vârstei copilului!
    Dacă nu folosești încă uleiurile esențiale, ar fi un moment potrivit să încerci. 😉
Cum funcționează uleiurile esențiale și de ce efectul lor este wow?

Uleiurile esențiale sunt produse din diferite plante, prin distilare. Ca orice lucru de pe această planetă, uleiurile esențiale conțin o serie de compuși chimici (unele uleiuri pot conține până la 300!). Moleculele aromatice acționează direct și rapid (datorită dimensiunilor reduse) asupra receptorilor din organismul uman, producând diferite efecte. Unele uleiuri au efect sedativ, altele stimulează activitatea cerebrală, altele au efect anti-bacterian, anti-viral și așa mai departe….

Studii

Pentru cei care doresc să studieze mai aprofundat, las mai jos câteva studii despre efectele uleiurilor esențiale.

Sursa foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.