Aromaterapia și emoțiile, un subiect vast, pe care am încercat să-l rezum în câteva rânduri. Sper să fie de ajutor, căci trecem, cu toții, printr-o perioadă foarte dificilă, în care pare aproape imposibil să ne păstrăm echilibrul. Cred, însă, că este foarte important să o facem. Cred că trebuie să folosim toate mijloacele pe care le avem la îndemână pentru a ieși din această perioadă cât mai întregi la minte și la suflet. Pentru copiii noștri, în primul rând. Vreau să vin în ajutorul celor care au dificultăți în a-și păstra echilibrul emoțional. Și eu am. Aromaterapia poate fi un instrument foarte util pentru redobândirea stării de bine.
Cum funcționează uleiurile esențiale?
Inhalarea uleiurilor esențiale acționează direct asupra cortexului frontal. Cortexul frontal este acea parte din creierul nostru responsabilă cu emoțiile primare, parte care nu poate fi controlată conștient. Moleculele aromatice acționează asupra receptorilor din creier, iar în urma unor reacții chimice, sunt secretate substanțe cum ar fi pepidele sau endorfinele, hormoni responsabili cu starea noastră de bine. De aceea, aromaterapia poate fi de (mare) ajutor, atunci când traversăm perioade foarte încărcate emoțional, stări de anxietate, panică, tristețe, depresie. Voi enumera câteva uleiuri esențiale simple, care vă pot susține emoțional în perioadele dificile, cum este cea pe care tocmai o traversăm.
Aromaterapia și emoțiile
Următoarele trei categorii de uleiuri esențiale au proprietăți sedative, calmante și anxiolitice. Le puteți folosi individual sau în amestecuri.
Uleiurile esențiale extrase din cirtrice: portocală, mandarină, lămâie, grapefruit, bergamotă.
Uleiurile esențiale extrase din flori: lavandă, geraniu (mușcată), trandafir, iasomie, mușețel, ylang-ylang, imortele, neroli.
Uleiurile esențiale extrase din conifere și rășini: cedru, santal, palosanto, vetiver, tămâie.
Cum folosesc uleiurile esențiale?
Dacă nu ai mai folosit până acum uleiurile esențiale sau abia ai făcut cunoștință cu ele, articolul meu Aromaterapie – Cinci întrebări esențiale, îți poate fi de ajutor.
Inahalrea este cea mai rapidă și eficientă metodă de utliazre a uleiurilor esențiale. Poți face acest lucru, astfel:
- Alege aromele preferate. Pentru începători, recomand cu căldură citricele, aroma lor este pe placul tuturor.
- Dacă ai un difuzor pentru aromaterapie – fie cu ultrasunete, fie doar o lampă, doza medie recomandată este de 6-9 picături la 100 ml apă. Doza poate fi ajustată în funcție de preferințe și mărimea încăperii. Nu ar trebui să folosești niciodată mai mult de 15 picături în difuzor/ședință.
- Dacă nu ai difuzor, poți folosi difuzarea pasivă: pune o picătură pe o dischetă demachiantă și inahalează sau ține-o aproape de tine. Mai poți folosi bijuteriile pentru aormaterapie, inhalatoarele personale sau amestecurile de plante uscate în care poți picura uleiuri esențiale.
- Poți folosi uleiurile esențiale pentru un masaj sau o baie relaxantă. Înainte de asta, citește, te rog, articolul Cum și de ce se diluează uleiurile esențiale?, apoi fă-ți o loțiune de masaj cu 10 ml de ulei vegetal și 6 picături din uleiurile esențiale preferate sau pune acest amestec în apa de baie.
Ce uleiuri esențiale folosec eu?
Când sunt foarte obosită și prost dispusă, prima alegere sunt citricele. Ador aroma lor solară, iar uleiul esențial de bergamotă este unul din preferatele mele. Mă ajută mult să revin la starea de calm, de relaxare.
Una din combinațiile mele preferate, care m-a ajutat mult în perioade foarte solicitante emoțional este portocală, lavandă și ylang ylang (3 picături din fiecare în difuzor sau în lampa pentru aromaterapie).
Sper ca informațiile din acest articol să vă fie de ajutor. Dacă aveți întrebări le puteți lăsa aici, în comentarii sau putem interacționa pe platformele de socializare:
Facebook (pagină și grup de sprijin) & Instragram.
Să avem Pace!