Aromaterapie – Cinci întrebări esențiale

În acest articol am căutat să răspund la cinci întrebări esențiale despre aromaterapie. Întrebări pe care le-am primit în decursul acestui an, de la utilizatori ai aromaterapiei, dar și de la sceptici.
Îmi doresc ca această secțiune a blogului să fie dedicată în primul rând educației.
Informațiile pe subiectul „aromaterapie” se găsesc în toate colțurile internetului, dar cred că este important ca atât utilizatorii, cât și scepticii, să găsească informații de calitate, de la profesioniști în domeniu, documentate științific.

Ce este și cum funcționeză aromaterapia?

Aromaterapia folosește uleiurile esențiale și produsele conexe (hidrolați, absolute, macerate, extracte etc) pentru a trata anumite afecțiuni.
Principiul de funcționare este foarte simplu: moleculele aromatice pătrund în organism și acționează asupra receptorilor, întocmai ca și preparatele farmaceutice (acțiune farmacologică). Datorită dimensiunilor reduse, moleculele aromatice ajung rapid în fluxul sanguin, iar în aproximativ 20 de minute ele se află în fiecare celulă din corp.
Mai mult decât atât, prin inhalare, moleculele aromatice ajung la cortexul frontal. Acea parte a creierului responsabilă cu emoțiile și memoria (acțiune psihologică). Din acest motiv, uleiurile esențiale pot fi de mare ajutor persoanelor care suferă de depresie, atacuri de panică etc.
Moleculele aromatice sunt procesate de ficat. Acest lucru se întâmplă cu toate substanțele pe care le inhalăm, le înghițim sau le punem pe piele. De aceea ar trebui să fim (foarte) atenți la produsele pe care le consumăm. Și aici nu mă refer doar la cele alimentare, ci și la cele cosmetice, de îngrijire personală sau pentru curățenie.
În imaginea de mai jos aveți o schemă a traseului moleculelor aromatice, în funcție de metoda de utilizare a uleiurilor esențiale.

Ce sunt uleiurile esențiale?

Circulă ideea preconcepută (și foarte periculoasă) că uleiurile esențiale (pure) sunt substanțe naturale și nu pot face rău.
Uleiurile esențiale sunt produse ale distilării și sunt substanțe foarte concentrate. Compușii chimici care se regăsesc în uleiul esențial de lavandă, de exemplu, nu sunt aceiași cu cei care se găsesc în planta de lavandă.
Prin distilarea materialului vegetal, se obțin două produse: uleiul esențial (care conține substanțele liposolubile din plantă) și hidrolatul (numit și hidrosol sau apă florală), care conține substanțele hidrosolubile din plantă. Uleiurile esențiale sunt hidrofobe (nu se amestecă cu apa, nu se dizolvă) și lipofile (se amestecă rapid cu grasimile).

Uleiurile esențiale pot avea efecte adverse?

Din fericire, majoritatea utilizatorilor nu experimentează reacții adverse la uleiurile esențiale. Din nefericire, s-au raportat și reacții adverse, cauzate în proporție covârșitoare de utilizarea necorespunzătoare a uleiurilor.

Când pot apărea reacțiile adverse?

 • Atunci când aplici uleiuri esențiale nediluate (atât pe piele, cât și intern), pot apărea senzații neplăcute, înroșire a pielii, iritații, urticarie, dermatită de contact și chiar arsuri (ale pielii sau mucoaselor). Uleiurile esențiale se diluează în grăsimi (uleiuri vegetale, de obicei), nu în apă (contrar recomandărilor „din grupuri”), deoarece uleiurile nu se amestecă cu apa. Există uleiuri mai blânde și uleiuri cu un potențial iritant mai ridicat , dar acesta nu este un criteriu pentru a aplica uleiuri nediluate. Diluarea uleiurilor esențiale nu este doar o chestiune de siguranță, ci și de eficiență. Uleiurile esențiale sunt lipofile (iubesc grăsimile și se amestecă cu ele) și vor fi mult mai ușor absorbite și distribuite în organism.
  Există situații speciale în care se pot aplica uleiuri nediluate. Acestea sunt puține, iar aplicarea nediluată se face doar la recomandarea și sub supravegherea terapeutului.
 • Atunci când folosești uleiuri nediluate o lungă perioadă de timp (luni sau chiar ani de zile).
  Așa cum am spus mai sus, moleculele aromatice sunt procesate de ficat, apoi excretate. Utilizarea pe termen lung, fără a ține seama de dozele și diluțiile recomandate, poate duce la acumulări ale compușilor chimici în organism. Acest lucru poate cauza reacții adverse ca cele descrise mai sus.

ATENȚIE!

 • Mare ATENȚIE la recipientele cu uleiuri esențiale! NU le lăsați la îndemâna copiilor! În literatura de specialitate sunt menționate cazuri de intoxicație (gravă!) în urma ingerării accidentale a uleiurilor esențiale. Mare atenție și la manevrarea lor. O sticluță de oregano care se sparge și curge pe mâna cuiva poate cauza arsuri grave.
 • NU puneți NICIODATĂ uleiuri esențiale în nas, ochi, urechi. Această practică nefericită se poate solda cu deteriorări grave ale organelor menționate.

Ce afecțiuni se pot trata prin aromaterapie?

Așa cum am scris mai sus, aromaterapia poate acționa farmacologic și psihologic.
Există studii despre acțiunea anti-micorbiană a anumitor uleiuri esențiale, care pot trata diverse infecții virale, fungice sau bacteriologice.
Uleiurile esențiale pot ameliora simptomele alergiilor sezoniere, ale afecțiunilor cronice, pot reduce durerea și pot acționa ca anxiolitice și sedative. Utilizarea lor cosmetică este, de asemenea, foarte valoroasă.
Există studii (in vitro) în care s-a demonstrat că anumite uleiuri esențiale pot ucide celulele canceroase. Nimeni, însă, nu poate susține sau garanta că uleiurile esențiale pot vindeca această boală. Ele pot fi de mare ajutor bolnavilor de cancer, în condițiile în care aceștia se află (și) sub supravegherea unui (aroma)terapeut cu experiență.

Bibliografie:

Pentru cei care doresc să aprofundeze mai mult informațiile din acest articol, las mai jos sursele mele de documentare. Sunt articole lungi, dar merită citite de toți iubitorii aromaterapiei.

Imagine de Monfocus de la Pixabay

Oana Jindiceanu

Sunt mamă x 4, actriță independentă și aromaterapeut în formare. Am o mare pasiune pentru scris, dar… prea puțin timp 🙂

4 thoughts on “Aromaterapie – Cinci întrebări esențiale

 1. Multumim pentru informatii. Eu am multe uleiuri, dar probabil voi sfarsi prin a le arunca, nu am rabdarea de a citi si de a ma documenta sa vad cum se folosesc. Am inclusiv sticlute nedesfacute.

  1. Ar fi păcat să le arunci :(. Pe cele nedesfăcute le poți face cadou 😉
   Îmi poți scrie ori de câte ori ai nevoie de îndrumare :D.

  1. Dacă sunt păstrate corespunzător, uleiurile esențiale nu oxidează, decât după 2-5 ani. În difuzor poți pune orice ulei esențial (așa cum este în sticluță, nediluat).
   Îmi poți scrie și, în funcție de ce uleiuri ai, îți pot spune cum să le folosești. 🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.