Crumble cu prune, desertul toamnei

Eu am cu toamna… a love&hate relationship (excuse my romenglish!). Îmi place toamna târzie, cu soarele ei blând și culorile ei calde, cu aroma de dovleac și de… crumble cu prune. Nu-mi place însă frigul și nu-mi plac nici ploile reci și lungi. De fapt îmi plac, dar doar dacă nu trebuie să ies din casă și pot citi o carte frumoasă și bea o cafea în liniște (ceea ce nu prea s-a mai întâmplat în ultimii 10 ani :)) )

Povestea prajiturii crumble

Prima oară am mâncat un crumble (de mere), la prietena mea, Cristina, făcut după rețeta lui Jamie Oliver (pe care îl admir foarte mult!). Mi s-a părut desertul perfect: texturi, arome și… simplitate. Simplitatea aceea a perfecțiunii!
Cum sunt un om curios din fire, m-am pus pe cercetat:

Crumble-ul este o prăjitură britanică, de tip comfort food, care a apărut în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Oamenii au folosit ce aveau la îndemână (nu aveau prea multe opțiuni…) și a ieșit acest desert care te cucerește cu aroma și textura sa. Se folosesc doar patru ingrediente, iar posibilitățile sunt nenumărate. Britanicii folosesc, în mod tradițional, mere, pere, rubarbă, piersici, prune, dar am văzut rețete de crumble și cu fructe de pădure, vișine sau diverse combinații între cele de mai sus.

Crumble cu prune

Despre crumble cu prune am aflat dintr-un grup de mămici și mi-am spus că trebuie neapărat să îl încerc, mai ales că aveam toate ingredientele în casă. Am căutat o rețete, am urmărit video-uri… Îmi ia ceva până să mă pun pe treabă :)) și am concluzionat:

Ingrediente:

  • fructe cât să umpli vasul
  • 100 g unt rece (82% grasime), tăiat cubulețe
  • 200 g făina
  • 100 g zahăr (mie îmi place mult cel de cocos sau de trestie)+ câteva linguri extra pentru fructe
  • mirodenii (vanilie, scorțișoară, ghimbir etc)

 Mod de preparare      

Dacă folosești mere, pere sau alte fructe tari, e necesar să le înmoi un pic, într-o tigaie, cu puțin zahăr și zeamă de lămâie deasupra. Merele nu se decojesc, căci pectina din coajă este un gelifiant natural și ajută compoziția să se lege. În unele rețete se pune amidon, eu nu am folsit.

  1. Se pornește cuptorul, ca să se încălzească
  2. Se unge vasul cu unt. Eu am folosit un vas oval de yena la început, dar pentru că acum nu ne mai ajunge, am folosit o cratiță cu diametru mai generos 🙂
  3. Se așează prunele/fructele în vasul de yena/tavă, se amestecă cu zahărul și mirodeniile
  4. Făina zahărul și untul (rece!) se amestecă cu mâna, până când se obține un aluat fărâmicios, ca un fel de nisip (crumble=firimituri)
  5. Se presară crumble-ul peste prune/fructe
  6. Se dă la cuptorul preîncălzit (190 grade) 35-40 minute sau până când crusta prinde o culoare aurie.
  7. Se savurează alături de o cafea sau o cupă de înghețată de vanilie.

Feed-back

Până acum am făcut crumble cu prune și mere. Nouă adulților ne place foarte mult (în special cu înghețată de vanilie :D), dar copiii au păreri împărțite. Celui mai mare îi place, celorlalți trei nu prea. Nu agreează textura fructelor coapte, așa că mânâncă doar înghețata (dacă este) și aluatul :)). Sunt convinsă că pe măsură ce vor crește li se vor schimba gusturile… Oricum, nu poți mulțumi pe toată lumea, nu-i așa?! 🙂
Sunt tare curioasă să aflu care este desertul vostru preferat… toamna?

Oana Jindiceanu

Sunt mamă x 4, actriță independentă și aromaterapeut în formare. Am o mare pasiune pentru scris, dar… prea puțin timp 🙂

6 thoughts on “Crumble cu prune, desertul toamnei

  1. Toamna…desert favorit:placinta de dovleac cu un pic de scortisoara!Delicios. Parca ceva mai bun nu imi vine in minte. Pentru mine o placinta cu dovleac in sezon nu se compara cu nimic.🥳desi ar mai fi variante(galuste cu prune s.a.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.