Cum să identifici știrile false

Cum să identifici știrile false pare a fi cea mai importantă unealtă pentru supraviețuire în vreme de pandemie. Sunt sigură că și vouă vă zbârnâie telefonul și că primiți tot felul de informații ‘din surse sigure’, știri „neoficiale”, previziuni socio-politice și altele asemenea.

Eu, cu ocazia pandemiei de Coronavirus am aflat următoarele:

  • că aerul va fi dezinfectat și nu trebuie să deschidem geamurile 24 de ore
  • că armata va preula controlul, va fi dictatură miliatră, se vor închide orașele și se va raționaliza mâncarea și vom fi împușcați dacă ieșim din casă
  • că va începe războiul între ruși și americani, de aceea se tot plimbă tancurile ziua în amiaza mare prin România
  • că vine sfârșitul lumii, gata, ăsta e semnalul

Nimic din toate acestea nu mă impresionează, deoarece la frageda-mi vârstă am trăit deja sfârșitul lumii de trei ori:

  1. La eclipsa solară din 1999- care era primul semn al sfârșitului (cine-și mai amintește bancnota de 2000 lei?)
  2. În anul 2000 când urmau să se oprească toate sistemele informatice și lumea să intre în haos. Avea să explodeze soarele și să fie un cutremur de 9,99 grade pe scara Richter
  3. În anul 2012, când Pământul urma să își schimbe vibrația. Să traverseze centura de fotoni, să se inverseze polii și, desigur, să se adeverească profeția mayașă.

Și ghiciți ce s-a întâmplat?
Exact!

Cum să identifici știrile false:

Vă las mai jos un infografic creat de IFLA (International Federation of Library Associations), disponibil în mai multe limbi și ușor de distribuit:

Opt pași simpli care te pot învăța cum să identifici știrile false. În felul acesta poți scăpa de stres și de atacurile de panică, mai ales în perioada pandemiei, când… nici nu știi ce este mai periculos: virusul sau panica?

Concluzii

Cred cu tărie că trebuie să ne păstrăm, în primul rând, calmul. Ceea ce poate fi extrem de dificil, având în vedere că trăim o situație cu care nu ne-am mai confruntat până acum. O situație căreia nu îi putem anticipa finalul.
Cred că este foarte important și ce le spunem copiilor despre acest eveniment și cum îi învățăm să se raporteze la astfel de întâmplări. Dar despre acest subiect voi scrie într-un articol viitor.
Noutățile nu sunt îmbucurătoare. Dar știu că din orice rău, Dumnezeu face un bine.
Bine ne va fi împreună, având grijă unul de celălalt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.