Cum și de ce se diluează uleiurile esențiale?

Cum și de ce se diluează uleiurile esențiale? Iată un alt subiect fierbinte din sfera aromaterapiei!
Am decis să scriu acest articol, deși au făcut-o mulți alții înaintea mea, poate mai bine. Se pare, însă, că informația de calitate nu răzbate prin hățișurile internetului… Așa că o sursă de informare în plus nu strică niciodată :).
Despre ce sunt uleiurile esențiale și cum pot fi folosite am scris în articolul Aromaterapie – Cinci întrebări esențiale.

Când se diluează uleiurile esențiale?

Atunci când le aplici pe piele pentru masaj de relaxare sau pentru a rezolva anumite probleme: de la înfrumusețare, la infecții ale pielii.
NU este necesară diluarea, atunci când folosești uleiurile în difuzor.
Despre administrarea orală, voi scrie un articol separat. Oricum, aceasta nu este recomandată decât la indicația specifică și sub supravegherea terapeutului.

De ce se diluează uleiurile esențiale?

 • În primul rând, din motive de siguranță. Un procent enorm din reacțiile adverse au loc din cauza utilizării necorespunzătoare a uleiurilor esențiale.
  Multe uleiuri esențiale au potențial iritant. Menta (peppermint), scorțișoara (cinnamon), cuișoare (clove), lemongrass, cimbru (thyme), oregano sunt doar câteva dintre ele. Le puteți găsi „pe grupuri” sub denumirea de uleiuri „hot”, adică fierbinți. Problema nu este doar senzația de căldură pe care o pot genera, ci chiar iritația, uneori foarte severă, asemănătoare arsurii.
  Dacă sunteți curioși, puteți să răsfoiți baza de date cu efecte adverse disponibilă la Insitutul Tisserand.
 • Biodisponibilitatea
  Uleiurile esențiale sunt lipofile, adică iubesc grăsimile. Sunt solubile doar în grăsimi, nu în apă. Și pielea noastră iubește grăsimile, așadar uleiurile esențiale diluate vor fi mai ușor absorbite în organism, prin piele.
  Diluarea NU afectează cu nimic calitățile terapeutice ale uleiurilor esențiale, din contră! Cineva care nu este corect informat, ar putea crede că prin diluare, uleiul esențial „devine mai slab”, întocmai ca un sirop în care ai pus prea multă apă… Nimic mai greșit!
  Uleiurile esențiale sunt substanțe foarte concentrate. Ceea ce se găsește în sticluțe este cam de 50-100 de ori mai concentrat decât cantitățile regăsite în planta de origine (Robert Tisserand- How to Use Essential Oils Safely)

Cum se diluează uleiurile esențiale?

Așa cum am spus și mai sus, uleiurile esențiale sunt solubile în grăsimi.
Cel mai des, pentru diluarea uleiurilor esențiale se folosește o bază uleiosă, adică un ulei vegetal (numit și „carrier oil”, „ulei purtător” sau „ulei cărăuș”).
Cele mai des folosite uleiuri vegetale în aromaterapie sunt: uleiul de cocos, uleiul de migdale (atenție la cei care au alergii!), uleiul de sâmburi de struguri și uleiul de jojoba.
Poate fi folosită ca bază și o cremă de față sau o loțiune de corp. În caz de urgență puteți folosi orice ulei aveți în casă (de măsline sau floarea soarelui, de exemplu).
Desigur, alegerile voastre nu trebuie să se rezume doar la uleiurile menționate mai sus. Baza de ulei vegetal poate completa excelent proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale și poate fi adaptată nevoilor voastre.

Diluții recomandate

Aici începe nebunia! :))
Singurul om de știință care a făcut cercetare pe folosirea în siguranță a uleiruilor esențaile este Robert Tisserand. În volumul Essential Oil Saftey: A Guide for Health Care Professionals, un adevărat tratat de chimie esențială, se găsesc recomandările privind dozele și diluțiile. Majoritatea producătorilor s-au aliniat acestor recomandări, dar mulți utilizatori, în special distribuitorii de uleiuri esențiale (din păcate), nu au făcut-o (încă). Motivele pot fi multiple, de la strategii de marketing (folosești mai mult ulei, cumperi mai mult), la ignoranță.

Voi lăsa mai jos câteva infografice, care sunt sigură că vă vor folosi. Le puteți descărca pe telefon, pentru a le avea la îndemână. Dacă doriți să aprofundați informațiile privind folosirea în siguranță a uleiurilor esențiale, găsiți mai multe articole utile pe blogul Institutului Tisserand.

Tabelul diluțiilor

În acest info-grafic, aveți (în partea stângă) diluția în procente (de la 0.5 la 5 %) și numărul de picături de ulei esențial pe care le puteți folosi pentru a crea diluția respectivă. În partea de jos, aveți câteva dintre cele mai utilizate cantități în care puteți folosi baza purtătoare.
În următoarele info-grafice găsiți diluția recomandată în funcție de vârstă și utilizare.

Diluțiile recomandate în funcție de vârstă

Procentele de mai jos sunt recomandate în funcție de vârstă și sunt valabile pentru aplicarea topică (pe piele) a uleiurilor esențiale! Mare atenție aici! 0,1 % nu înseamnă 1 %!

Diluțiile recomandate pentru aplicare topică

Diluțiile de mai jos sunt recomandate pentru aplicare topică.
Pentru produsele cosmetice destinate tenului, diluția recomandată este între 0.2 și 1.5 %. De exemplu, la un recipient de 50 ml puteți avea între 3 și 22 de picături de ulei esențial.

Pentru masaj, puteți face o diluție între 1.5 și 3%, pentru produsele de baie între 1 și 4 %, iar pentru probleme specifice, diluția poate fi între 4 și 10%. La probleme specifice intră infecții, contracturi musculare etc.

Diluția poate ajunge la 20% în anumite cazuri, cum ar fi în cazul durerilor reumatoide sau al anumitor răni, dar aici veți avea nevoie de evaluarea terapeutului.

Atenție!

Anumite uleiuri esențiale au concentrații maxime recomandate pentru aplicare topică:

Sub 1%

 • Cassia (Cinnamomum cassia) – 0.05%
 • Cinnamon bark (Cinnamomum zeylanicum) –0.06%
 • Clove (cuișoare- Syzygium aromaticum)0.5%
 • Jasmine (Absolut iasomie-Jasminum officinale) – 0.7%
 • Lemon Myrtle (Backhousia citriodora) – 0.7%
 • Lemongrass (Cymbopogon flexuosus) – 0.7%
 • Ylang Ylang (Cananga odorata) – 0.8%
 • Melissa (Roiniță-Melissa officinalis) 0.9%

Sub 2%

 • Oregano (Origanum vulgare) 1.1%
 • Thyme (cimbru-Thymus vulgaris)1.3%

Sper din suflet că aceste informații vă sunt utile și vă rog să le transmiteți mai departe celor care ar putea fi inteesați. Aștept întrebările voatre în comentarii sau pe pagina de Facebook.
Sărbători aromate! <3

Bibliografie:

Imagine de monicore de la Pixabay

Oana Jindiceanu

Sunt mamă x 4, actriță independentă și aromaterapeut în formare. Am o mare pasiune pentru scris, dar… prea puțin timp 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.