Kitul Cetățeanului Responsabil

De curând, am primit de la Grow Up România, Kitul Cetățeanului 2. O inițaitivă pentru care nu am suficiente cuvinte de laudă!
Cred că o mare parte din problemele pe care le avem (în casă, în oraș, în țară…) sunt cauzate de lipsa de educație, empatie și implicare a oamenilor.
Cred cu tărie că fiecare dintre noi tebuie să schimbe puțin în sine și în jurul lui, pentru ca împreună să putem schimba mai mult. Nu e deloc ușor, vă asigur. Poate fie epuizant, descurajant, poți atrage antipatii, dar… numai așa poți schimba lucruri…

Am ales să sprijin această inițiativă și vă invit și pe voi să o faceți urmărind îndeaproape proiectele Inițiativei Grow Up România.

Ce conține kitul cetățeanului

Să fii mamă de 4 nu e un lucru ușor în general, dar aici, în București, am impresia că mi se pun piedici la tot pasul. Mi-aș dori doar câteva mici schimbări de atitudine în primul rând, așa cum am spus și mai jos.

Dacă ar trebui să fac un top ar principalelor probeleme pe care le întâmpină un părinte (cum mai mulți copii) în București, acesta ar arăta cam așa:

 1. Trotuarele blocate.
  De multe ori sunt nevoită să fac slalom printre mașinile parcate pe trotuar, pentru că nu am loc cu căruciorul sau cu copilul în sistem. Ceea ce poate fi extrem de periculos și pentru mine, dar și pentru copii.
  (Obișnuiam să îmi port copilul mai mic într-un SSC, în față sau în spate, pentru mai multă libertate de mișcare. Din păcate, probleme medicale recente mă împiedică să mai fac acest lucru. Sunt condamnată la cărucior 🙁 ).
  Știu, problema aceasta este din cauza faptului că în București nu sunt suficiente locuri de parcare … Iată un cerc vicios din care nu putem ieși…
  De exemplu, strada Principatele Unite (zona Unirii) cred că poate câștiga locul 1 pentru cele mai puțin accesibile trotuare din București. Este și o stradă foarte circulată, trebuie să mergem acolo săptămânal și, mărturisec, îmi este efectiv frică de momentul acesta…
  Am folsosit acest afiș și voi face și o seziare la primărie, folosind modelul de aici.
 1. Excrementele câinilor
  Ar trebui să primesc un premiu la categoria „Mama care a spălat cele mai multe excremente de câine”.
  De pe pantofii copiilor, de pe roțile cărucioarelor și ale bicicletelor, de pe tapiseria mașinii pe care au pus copiii tălpile murdare și chiar… de pe copiii mei.
  Vă reamintesc că excrementele sunt extrem de periculoase pentru sănătatea noastră a tuturor, dar în special a copiilor.
 1. Atitudinea
  Poate de aici ar trebui început, de fapt…
  Eu nu conduc (încă), de aceea, atunci când merg cu copiii la diverse activități, folosesc transportul în comun. De cele mai multe ori metroul, dar uneori e nevoie și de tramvai sau autobuz…
  Uneori nu pot urca în tramvai, mai ales dacă este model vechi. Scările sunt foarte înalte și căruciorul nici nu încape… Trebuie să fac ceva scamatorii și echilibristică… Recunosc că nu o dată am făcut urări din inimă partidului la urcarea și coborârea din tramvai. Lucru de care nu sunt mândră, dar sunt pur și simplu zile în care clachez…
  Am întâlnit oameni foarte săritori. Bărbați și felmei care m-au ajutat să urc și să cobor căruciorul, care au avut grijă ca toți copiii mei să urce sau să coboare, care au cărat cu mine căruciorul între magistralele de metrou (unde nu e lift) sau pe scările de la tramvai.
  Dar am întlnit și altfel de oameni, despre care am scris aici și aici.

Schimbarea suntem noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.