Oregano

Oregano este un ulei esențial recomandat pe „grupurile de uleiuri” ca și panaceu pentru orice infecție. Din păcate, aceste recomandări se fac după ureche, fără nicio legătură cu aromaterapia și, de cele mai multe ori, cu urmări neplăcute.
Pentru informarea și siguranța voastră m-am gândit să scriu acest articol, în care am încercat să cuprind atât recomandări terapeutice, dar și avertizări în legătură cu folosirea acestui ulei.

Despre plantă

Origanum vulgare este o plantă aromatică cu flori violet, din aceeași familie cu menta, originară din zonele muntoase mediteraneene (Grecia, Italia). Legendele Olimpului spun că Zeița Afrodita cultiva această plantă aromatică în grădinile muntelui Olimp, pentru a aduce bucuria. Numele plantei (<gr.) s-ar putea traduce: oros=munte, ganos= bucurie.
Oregano este  adesea folosit în bucătărie în sosurile pentru pizza sau paste, dar și din preparatele mai exotice cum ar fi curry-ul indian sau enchilada mexicană.

Despre uleiul esențial

Uleiul esențial de oregano se obține prin distilare la aburi, din tulpina și frunzele plantei.
Este celebru pentru puternicele sale proprietăți anti-microbiene și anti-oxidante.
Compusul chimic care este responsabil pentru acțiunea anti-microbiană a uleiului esențial de oregano este carvacrolul (C10H14O), compus întâlnit (în cantități mai mici) și în uleiul esențial de cimbru. Același compus este responsabil și cu reacția iritantă studii (link-uri la final) care demonstrează acțiunea carvacrolului asupra mai multor specii de bacterii, stafilococi, fungi și chiar paraziți (E.coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans).
Acest ulei esențial s-a dovedit eficient în tratarea mai multor afecțiuni ale sistemului digestiv (diaree, balonare, enterocolite, sindromul intestinului permeabil). Tot carvacrolul a fost găsit responsabil și pentru acțiunea anti-inflamatoare a uleiului esențial, iar mai multe studii in-vitro au demonstrat chiar capacitatea acestuia de a ucide celulele canceroase.

Așadar, uleiul esențial de oregano are proprietăți terapeutice extraordinare. Recomandarea mea este să îl folosiți în difuzor, pentru inhalații cu aburi sau masaj (diluat corespunzător). Se combină bine cu uleiurile esențiale din citrice (care îi mai îmblânzesc aroma înțepătoare).

DAR!

Uleiul esențial de oregano are și un foarte mare risc de iritații (severe) ale pielii și mucoaselor.

Reacție adversă la uleiul esențial de oregano

Atenție !

  • Nu folosiți uleiul esențial de oregano la primele semne de răceală. Sistemul imunitar (mai ales cel al copiilor!) are nevoie să învețe să lupte și are nevoie de timp să acționeze.
  • Nu tot ceea ce este natural este lipsit de riscuri ! Moderația este cheia!
  • NU FOLOSIȚI ULEIUL DE OREGANO NEDILUAT! Poate cauza arsuri severe ale pielii și mucoaselor și NU, arsurile/iritațiile NU sunt un semn al detoxifierii sau al faptului că uleiul „își face efectul” (am auzit, din păcate de multe ori această aberație extrem de periculoasă).
  • NU puneți ulei esențial (de niciun fel, dar mai ales oregano) în nas sau urechi (sper că în ochi nu își pune nimeni!). Vă puteți afecta aceste organe iremediabil!
  • NU ingerați ulei esențial de oregano decât la recomandarea și sub supravegherea unui profesionist (medic sau aromaterapeut). Ingestia acestui ulei esențial în special, se face numai în capsule, tocmai pentru a preveni leziunile mucoaselor.
  • Uleiul esențial de oregano poate inhiba acțiunea anti-coagulantelor și poate fi toxic pentru făt.
  • Nu este recomandat femeilor însărcinate și celor care alăptează.
  • Atunci când aplicați uleiul esențial de oregano pe piele, folosiți diluție de maxim 1.1% (3 picături de ulei esențial în 10 ml de ulei purtător).
  • Nu aplicați uleiul esențial de oregano pe pielea copiilor cu vârste se mai mici de 2 ani.

Resurse:

Oana Jindiceanu

Sunt mamă x 4, actriță independentă și aromaterapeut în formare. Am o mare pasiune pentru scris, dar… prea puțin timp 🙂

3 thoughts on “Oregano

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.