Unde nasc (a3-a oară)? Thriller SF made in Romania, episodul 1

Nu ne-am mai văuzt demult… dar n-am stat degeaba. Am pregătit în minte multe articole pentru blog, pe unele chiar le-am scris, dar… încă nu am curajul să le public. Mi se par prea…  personale.
Așa că o iau încet și vă supun atenției una dintre marile mele frământări din această perioadă.

După cum probabil știți, așteptăm al treilea copil al familiei, prima fetiță. În acest moment am 39 de săptămâni de sarcină, împlinite chiar astăzi și da, încă mă întreb unde nasc.
Înainte să săriți cu părerile, în special cu cele indignate (din categoria „cum e posibil?!”), trageți puțin aer în piept și citiți mai departe.

La început totul a fost simplu. Ne-a văzut (și încă ne monitorizează) doctorița cu care l-am născut pe Gheorghe. O minunăție de femeie! Acum 2 ani și jumătate am născut la Spitalul Cantacuzino (mai multe detalii aici). Acum, dna doctor nu mai asistă nașteri acolo, ci doar în privat, respectiv la Sanador.
Nicio problemă, ne-am gândit atunci, vom naște la Sanador. Cât poate să coste? Mai ales pentru că eu nu vreau anestezie și nici anestezist și nici alte tratamente incluse în pachetul de ‘naștere naturală’.
Vreau doar să nasc fără să mi se pună perfuzii cu oxitocină, pentru că nu este nevoie, să nu mi se apese pe burtă, să fiu tratată cu respect și să am coplilul alături de mine din prima clipă.

Prețul Sanador, 4.700 lei. Ofertă Baby Expo, 2.900 lei, dar doar cu anumiți doctori, nu cu doctorița mea.

Socotela de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, pentru că în viața noastră au intervenit evenimente neașteptate care ne-au lovit fix în buzunar.
Nu intru în detalii și nici nu mă plâng, căci de-a lungul acestor 9 luni de a treia sarcină am învățat că atunci când ai trei copii, societatea îți anulează dreptul de a avea greutăți și, mai ales, dreptul de a le menționa în public. Replica universală este:
„-Păi, n-ai vrut tu așa?”
Dar despre asta și despre reacțiile nebănuite ale oamenilor (apropiați sau complet străini) în fața celui de-al treilea copil, într-un episod viitor. (E deja scris, curaj îmi mai trebuie!).

Deci varianta Sanador a căzut, după ce am încercat negocierea pachetului, invocând casa de asigurări și faptul că se poate scădea din perț onorariul anestezistului și trusa de anestezie.
Răspunsul a fost clar, specific românesc:
-Nu se poate, pachetele sunt standard, prețul este cel pentru asigurați.
(Informație pentru cultura generală: Casa de Asigurări, decontează pentru fiecare naștere 3.000 de lei)
Deci, plătesc o trusă de anestezie pe care nu o folosesc și un om care nu face nimic. Ar putea să îmi dea trusa acasă. Dar, probabil, aceasta va fi inclusă în alt pachet de naștere, deci cineva va mai plăti o dată pentru ea.
Capitalism, frate!

Am încercat și alte variante private: Regina Maria, Eva Brașov, MedLife… Prețurile se învârt în jurul aceleiași sume, pachetele nu se pot negocia etc.

Ajung la Medicover și citesc despre minunatul pachet ‘naștere cu blândețe’. Cu ora magică, cu copilul pus la piept imediat după naștere, cu cordonul ombilical tăiat după ce nu mai pulsează… un vis!
Cer oferta de preț: 5.345 lei + cazarea (minim 200 lei/zi).
Sun și întreb:

-Cât decontează casa de asigurări?
Mi se răspunde că pot alege nașterea cu dr. X, care are contract cu Casa de Asigurări și nașterea costă doar 1.800 lei.
-Perfect! Acolo vreau!
-DAAR… acest preț este valabil în limita fondurilor disponibile.
-Și cum știm dacă sunt sau nu fonduri disponibile? întreb naiv.
-Păi nu știm, îmi răspunde franc doamna reprezentant medical. Putem afla doar la externare.
Creierul meu face stop. Încerc să procesez informația.
-Adică, zic eu luminată, e ca la loterie.
-Da, mi se răspunde la fel de franc și ferm.
Mulțumesc și închid telefonul.

Cu alte cuvinte,  mă duc să nasc cu dr.X care are contract cu Casa de Asigurări și la externare plătesc 1.800 sau 6.000 de lei. Adică, nici nu e mare diferență. 4.200 de lei, o nimica toată, că doar eu am vrut al treilea copil și naștere cu blândețe, nu?

Lăsând sarcasmele la o parte, această experiență m-a întristat peste măsură (poate sunt și hormonii de vină).
Mi se pare revoltător ca un act normal și firesc, cum este nașterea naturală să fie ridicat la rang de lux și taxat ca atare.
Sună puțin a eugenism
Mi se pare revoltător ca unii să speculeze situația emoțională delicată a femeilor însăcinate, care pentru siguranța copiilor ar plăti oricât, logic!
Pe Gheorghe l-am născut în aproximativ 20 de minute, expulzia constând în fix 3 împnigeri.
Cum aș putea plăti 5.000 de lei ca să împing de trei ori? Mi se pare complet S.F.! Jignitor și dincolo de orice limită a bunului simț!

Concluzia: încă există oameni minunați cărora atunci când le ceri ajutorul, deși nu te cunosc, fac tot posibilul pentru a te ajuta.
Despre asta, în episodul următor

Puteți citi toate cele 4 episoade AICI,

Surse foto: https://www.pinterest.com/oanaji/nasterea-natural%C4%83-%C3%AEn-imagini/

One thought on “Unde nasc (a3-a oară)? Thriller SF made in Romania, episodul 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.